Goedkoop soms duurkoop

Als we gaan winkelen voor nieuwe kleding, dan kijken we vaak snel naar de prijzen van de diverse kledingstukken. Daar is op zich niks mis mee, maar bedenk dat het prijskaartje enkel de materiële prijs van het product vertegenwoordigt. Diverse kledingmerken verkopen namelijk kleding waar een hoge prijs voor je gezondheid en het milieu aan hangt. Meerdere kledingmerken hebben namelijk vele kledingstukken in hun collectie waarin de nodige gifstoffen zijn verwerkt. Die stoffen zitten dus tegen jouw lichaam aan, wat schadelijk is voor je gezondheid en voor het milieu.

Gelukkig zijn er organisaties die dergelijke stoffen serieus nemen en op onderzoek uitgaan om de ernst en de omvang van dit soort ontdekkingen uit te zoeken. Greenpeace is een voorbeeld van zo’n organisatie. De bevindingen van hun onderzoek lees je in onderstaand artikel. Het volledige artikel is na te lezen op http://www.greenjump.nl/Blog/post/2012/12/18/Weet-waarmee-je-je-aankleedt!.aspx

Gifstoffen in kleding

Enkele weken geleden publiceerde Greenpeace het onderzoek dat ze deden naar gifstoffen in kledingstukken van 20 grote kledingmerken, waaronder Zara, Levi’s en Armani. In totaal onderzochten ze 141 kledingstukken, gekocht in 29 verschillende landen.

De resultaten logen er niet om. Onderzoekers troffen in 63 % van de onderzochte samples NPE’s aan (nonylphenol ethoxylates). Geen enkel merk bleek de dans te ontspringen, allemaal verkochten ze kledingstukken waarin deze stoffen zaten. NPE’s zijn mengvormen van oppervlakte-actieve stoffen en het gebruik ervan is sterk beperkt, maar wel toegestaan. Ze kunnen namelijk hormoonverstorend zijn. Ter informatie: NPE’s bevatten zaaddodende kwaliteiten en worden dus toegepast in anticonceptiva.

Slik. Maar dat is jammer genoeg niet alles. Er werden ook flataten (weekmakers) aangetroffen bij kledingstukken die bedrukt waren met plastisol inkt. Dit is een pvc-houdende inkt die ook nog formaldehyde en zware metalen kan bevatten. En bij twee producten van Zara bevatten de kleurstoffen amines, chemische verbindingen die aantoonbaar kankerverwekkend zijn.

Dit zijn heftige feiten die mij weer eens doen realiseren dat er aan goedkope ‘fast fashion’ wel degelijk een prijskaartje hangt.

Schadelijk voor arbeiders

Ook in landen waar de meeste kleding wordt geproduceerd, zoals Marokko, Pakistan en China, werden er gifstoffen gevonden in de kledingstukken. Dit betekent dat de mensen die deze kleding produceren een grote kans hebben op in aanraking komen met deze schadelijke chemicaliën. Want zoals de recente fabrieksbrand in Bangladesh laat zien zijn de arbeidsomstandigheden, en dus de bescherming van de medewerkers, in lagelonenlanden vaak belabberd.

Wat nu?

Ren nu niet in allerijl naar je kledingkast om de helft weg te gooien. Ten eerste werden in dit onderzoek in de in Nederland gekochte kleren geen gifstoffen aangetroffen (wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze er niet zijn, maar toch, een schrale troost). Ten tweede: het grootste gedeelte van de gifstoffen is al weggewassen. Helaas maar waar. Zo komen dit soort stoffen in ons milieu en ons drinkwater terecht.

Een lichtpuntje is dat een paar modeconcerns het beginnen te snappen. H&M is al een tijd op weg met ecologisch katoen in een aantal kledinglijnen. En onlangs maakte Zara bekend dat ze willen toewerken naar een toekomst zonder gif, mèt concrete groene doelstellingen. Er is nog een lange weg te gaan, maar het begin is er.

En gelukkig gelden er wettelijke normen voor wat er aan chemische stoffen in kleding mag zitten. Wel kun je je afvragen of deze normen toepasbaar zijn op kinderkleding. Kinderen hebben een dunnere huid en zijn vaak een stuk gevoeliger voor stofjes in de lucht en in kleding. En niet te vergeten het gekauw op mouwen en halsboorden 🙂

Bovenstaand artikel toont maar weer eens aan in wat voor een wereld we leven:

Gifstoffen-in-kledingMaar zoals je in het artikel kunt lezen, hoef je nu niet massaal je huidige kledingstukken weg te gooien. De stoffen zijn inmiddels voor het grootste gedeelte waarschijnlijk al in het milieu terechtgekomen… De kern van dit verhaal is dan ook dat het belangrijk is om stil te staan bij de aankoop van kleding. Goedkope aankopen kunnen een hoog prijskaartje hebben. Echter dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn.

Zoals je namelijk in het artikel van Greepjump kunt lezen zijn diverse winkelketen bezig om hun producten te verbeteren of hebben dat inmiddels al gedaan. Op die manier komen er steeds minder kledingcollecties waar gifstoffen in zitten verwerkt. Een mooie ontwikkeling, zowel voor je eigen gezondheid als voor het milieu (wat al heel wat te verduren heeft gehad door alle gifstoffen die tot nu toe in het milieu terecht zijn gekomen).

Wat tenslotte belangrijk is, is dat je bij jezelf na gaat wat je belangrijker vindt: goedkope kleding met gifstoffen geproduceerd door mensen die werken in slechte arbeidsomstandigheden of kleding die niet alleen beter is voor je eigen gezondheid en het milieu, maar ook beter is voor de gesteldheid van degene die jouw kleding heeft gemaakt. De keuze is aan jou!