Energielabels en apparatuur

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe apparatuur, zie je dat er in de winkels overal energielabels op de diverse producten zijn aangebracht. Maar hoe zit het nu eigenlijk met die energielabels en wat betekenen de letters A tot en met G? In dit artikel zullen we dit nader toelichten.

Energielabels-zijn-er-voor-apparatuur-vervoersmiddelen-en-woningenDe betekenis van de labels

In principe kun je een energielabel voor een apparaat als hetzelfde beschouwen als een label dat aan een woning of bijvoorbeeld een auto is gekoppeld. Door middel van letters wordt duidelijk gemaakt hoe zuinig een apparaat is. Daarbij wordt gekeken naar het energieverbruik en het waterverbruik.

Label A betekent dat het apparaat zuinig is en label G betekent dat het apparaat allesbehalve zuinig is. Als uitgangspunt kun je nemen dat een energielabel D betekent dat het apparaat gemiddeld scoort als het op verbruik aankomt.

Heeft duurdere apparatuur standaard een beter energielabel?

Nee, dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Maar sta er wel bij stil dat wanneer je een duurder apparaat aanschaft met een hoger label, je op de langere termijn vaak goedkoper uit bent. Het apparaat zal namelijk minder energie en/of water verbruiken, wat resulteert in lagere lasten voor wat betreft het energieverbruik en/of het waterverbruik.

Energielabels zijn verplicht

Iedere winkel die apparatuur verkoopt, is verplicht om energielabels aan de producten te bevestigen. Immers, het moet voor de consument duidelijk zijn welk label er aan een product is gekoppeld.

Door de toename van het bewustzijn dat wij als mens een belangrijke bijdrage kunnen leveren als het aankomt op duurzaamheid, zijn fabrikanten zich ervan bewust dat apparatuur met lage energielabels waarschijnlijk slecht zullen verkopen. Dit heeft ertoe geleid dat vandaag de dag de meeste apparaten een prima energielabel hebben. Deze ontwikkeling is gunstig voor zowel mens als milieu!

Het enige nadeel van energielabels is, is dat er soms verwarring ontstaat over hoe zuinig een apparaat daadwerkelijk is. Bekijk onderstaande video maar eens.

Tot slot willen wij je nog even wijzen op nuttige energie bespaar tips. Hoewel het natuurlijk hartstikke mooi is als je een zuinig apparaat koopt, kun je het energieverbruik in jouw huishouden nog veel verder terugdringen met een aantal simpele maatregelen. Daarnaast zijn er gelukkig steeds meer woningen die zeer lage stookkosten met zich meebrengen. Lees meer over duurzame woningen.