Voordelen 3D-printen

Een 3D-printer is de nieuwe toekomst, wordt wel eens gezegd. De technologie achter deze apparaten is zo breed, dat het in welke branche dan ook gebruikt kan worden. Denk maar aan de zorg met protheses of aan de bouw met maquettes. Natuurlijk is het apparaat erg duur in aanschaf, maar dat betaalt zich meteen terug als je je bedenkt dat het talloze vormen en materialen kan maken. Bovendien heeft, in termen van duurzaamheid, een 3D-printer weinig impact op het milieu. Lees snel verder voor meer voordelen van het 3D-printen.

Opstarten

De opstartkosten van de 3D-printer zijn relatief laag, omdat het geen mallen of andere materialen nodig heeft om Ć¼berhaupt iets te printen. Dit zit al verwerkt in het apparaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld spuitgieten, waarbij mallen en matrijzen veelvuldig gebruikt worden. Na de wat duurdere aanschaf zijn de rest van de opstartkosten erg laag.

Deze printer maakt miniaturen van gebouwen.

Productie

Ook de productiekosten zijn erg laag, omdat de producten die gemaakt worden niet in massaproductie gaan. De artikelen worden op de persoon af afgestemd, zodat de fabricage klein en goedkoop blijft. Dit in tegenstelling tot grote fabrieken met massaproductie. Informatie over de processen vind je op Oceanz.

Ontwikkeling

Voor veel bedrijven is het gunstiger om zelf nieuwe machines te bouwen als deze nodig zijn. Maar omdat dit veel tijd kost en er ook veel dure prototypes nodig zijn, is het goedkoper en sneller om een 3D-printer te gebruiken. Hiermee is het veel gemakkelijker om een 3D-prototype te fabriceren en het scheelt erg veel tijd en moeite.

Snelheid

Zoals gezegd is de printer erg snel in gebruik, waardoor de productie vlot verloopt en goedkoop blijft. Prototypes zijn zo relatief snel gemaakt, waardoor de werkzaamheden in de fabriek of elders op het werk ook snel weer door kunnen gaan. Dit is gunstig voor de baas, maar ook voor de werknemer, omdat het immers ook voor hem veel gedoe scheelt.

Milieuvriendelijk

Je kunt je vast wel indenken dat fabrieken niet altijd erg milieuvriendelijk zijn in hun productieprocessen. Ze produceren veel gassen die schadelijk zijn voor onze atmosfeer. Een 3D-printer daarentegen is helemaal niet belastend voor het milieu, omdat het geen schadelijke gassen uitstoot. Daarnaast komt er niet veel vervoer van goederen aan te pas, omdat de printer zijn werk fabriceert uit bouwtekeningen en niet uit materialen. De toepassingsmogelijkheden zijn daarnaast eindeloos wat maakt dat 3D-printers hoogstwaarschijnlijk steeds populairder zullen worden.