Recycling en hergebruik

Hergebruik en recycling. Twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Er is wel degelijk verschil: bij recycling worden materialen of afvalstoffen omgezet in nieuwe producten. Bij hergebruik wordt een voorwerp simpelweg opnieuw gebruikt. Als je een kledingstuk naar de tweedehands inkoper brengt, is er sprake van hergebruik. Als ditzelfde kledingstuk uit elkaar wordt gehaald en van de stof een gordijn wordt gemaakt, is dit recycling.

Dit artikel gaat over beide zaken. Daarnaast geven we je enkele tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat de hoeveelheid afval op aarde beperkt blijft, zodat de hoeveelheid te recyclen afval niet onnodig groot wordt.

Bijna alles kan gerecycled worden. Glas, plastic, kleding en zelfs computeronderdelen en je telefoon kunnen gerecycled worden. Sommige mensen zijn erg creatief in recycling. Er zijn landen waar men van lege plastic flesjes hun huizen bouwen.. benieuwd wat jij allemaal kunt recyclen? Kijk eens naar de volgende tips van dagelijkse bespaartips.blogspot.nl (http://dagelijksebespaartips.blogspot.nl/2012/01/recycle-en-bespaar-geld-5-tips.html):

‘RECYCLE- EN BESPAARTIP 1: OUD PAPIER, TIJDSCHRIFTEN, FOLDERS EN DERGELIJKE

 • Oude kranten, tijdschriften, folders, pakpapier en enveloppen zijn op allerlei manieren geschikt voor hergebruik.
 • Oude glossy magazine en pakpapier kun je hergebruiken om schoenendozen mee te bekleden om allerlei snuisterijen en spulletjes van jezelf of kinderen in te bewaren. Ook is het stevige tijdschriftenpapier prima geschikt om enveloppen van te vouwen.
 • Reclamefolders en oud papier lenen zich uitstekend om kommetjes, schalen, bakjes en dergelijke van papier-maché te creëren. Op Google vind je volop inspiratie en handleidingen.
 • Foldermateriaal dat aan een zijde is bedrukt kun je gebruiken om leuke notitieblokjes voor in huis van te maken. Om je boodschappen op te schrijven, voor memo’s of als tekenpapier voor je kids. Bundel een stapeltje folders maak er enkele gaatjes in met een perforator, doe er een lint of stuk touw door en je hebt een leuk gerecycled notitie- of tekenschrift.
 • Ook enveloppen en dubbele wens-, verjaardagskaarten en dergelijke zijn goed geschikt om nogmaals te gebruiken. Bij de enveloppen kun je over het oude adres een sticker plakken of binnenstebuiten keren. De kaarten kun je met wat plak en knipwerk naar eigen inzicht een tweede leven geven. Kijk even op Google voor de nodige inspiratie.

RECYCLE- EN BESPAARTIP 2: VERPAKKINGSMATERIAAL

 • Boterkuipjes, keuken- en toiletrollen, melk- en frisdrankpakken plus glazen potjes zijn eenvoudig her te gebruiken.
 • Keuken- en wc-rollen zijn o.a. leuk knutselmateriaal voor kinderen. Bijvoorbeeld om gevuld met ongekookte rijstkorrels een muziekinstrument mee te maken.
 • Sappakken kun je gebruiken als bloemenvaas. Dit dankzij het aluminiumlaagje waarmee de pakken zijn bekleed. De buitenkant fleur je op met een leuk papiertje of lapje stof. Laat Google je eens inspireren. Van pennenbakje tot voederhuisje. Ook melkpakken bieden volop mogelijkheden. Zo kun je er onder andere leuke portemonnees mee maken.
 • Glazen potjes van mosterd, pindakaas, jam en dergelijke zijn geschikt voor heel veel doeleinden, namelijk: spijkers, punaises, gedroogde kruiden, sauzen, muntgeld enzovoort…
 • Boterkuipjes zijn uitermate geschikt om zogenaamde ‘left overs’ in in te vriezen. Overigens de lege frisdrankpakken zijn ook geschikt voor het invriezen van eten.

RECYCLE- EN BESPAARTIP 3: PLASTIC TASSEN EN FLESSEN

 • Plastic tasjes kun je in de Tassenbol stoppen als die bij je in de buurt in een super, school of bieb staat. En heb je een plastic tasje nodig? Dan kun je er gratis eentje uit de Tassenbol pakken.
 • Als pedaalemmerzak gebruiken of hergebruiken voor je boodschappen.
 • Wat creatiever, maar wel bijzonder is van de plastic tassen een gerecyclede boodschappentas maken.
 • Welke recyclemogelijkheden plastic flessen je nog meer bieden, laat o.a. etsylabsje zien. Van etui tot zitkussen.
 • Plastic flessen kun je ook hergebruiken voor bijvoorbeeld water, om planten water mee te geven of als  (bijzondere) vaas. Een andere oplossing is een bakje gemaakt van 2 plastic flessen.

RECYCLE- EN BESPAARTIP 4: KLEDING

 • Is je kleding nog in goede staat, maar draag het niet meer? Geef het dan een tweede leven en overweeg online verkopen of naar de kringloop brengen.
 • Een kledingruilparty houden met familie, vrienden en bekenden. Of speur naar een kledingswap bij je in de beurt.
 • Ook leent afgedragen kleding zich prima om poetslappen van te maken.
 • Ben je creatief? Dan zijn er nog legio andere hergebruikopties. Van je oude kleding maak je bijvoorbeeld tassen, knuffels,  kussen, patchwork bankhoes of nieuwe kleding. Zoek via Google bijvoorbeeld op creatief hergebruiken kleding of recycle kleding. Tip: kijk zeker ook bij Google even onder het kopje afbeeldingen. Je krijgt dan een  overzicht van welke slimme en leuke recycle mogelijkheden kleding je biedt.

RECYCLE- EN BESPAARTIP 5: GEBRUIK JEKKO

 • Jekko is een verzamelbox voor kleine elektrische apparaten, batterijen en spaarlampen. Deze verzamelbox hang je eenvoudig op in de schuur, keuken of berging. De Jekko kun je GRATIS afhalen bij diverse elektronica winkels of via de website wecycle bestellen. Alleen zijn er dan wel kosten aan verbonden, namelijk € 3,50 aan verzendkosten.’

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus tal van mogelijkheden om te recyclen en her te gebruiken. Echter, er hoeft minder gerecycled te worden als je je afvalproductie in de gaten houd. Zo kan er enorm worden bespaard op de hoeveelheid oud papier door simpelweg een nee/nee sticker op je brievenbus te plakken. Dit betekent niet dat je niet meer op de hoogte kunt zijn van de aanbiedingen van diverse winkels.

Tegenwoordig zijn folders namelijk vaak digitaal te bekijken er zijn zelfs al apps om folders op je telefoon te lezen, zodat je altijd de meest actuele folders op je telefoon bij je hebt. Wil je geen app op je telefoon zetten om de folders te bekijken? Ga dan eens naar spotta.nl Hier vind je een grote hoeveelheid aan folders om online te bekijken.

Een andere manier om de hoeveelheid afval dat gerecycled moet worden te verkleinen is door goed op te letten op de hoeveelheden eten die je dagelijks kookt. Veel boodschappen belanden vandaag de dag nog altijd onnodig (soms zelfs ongebruikt!) in de prullenbak. Recycling is goed, maar zorgt vaak ook voor vervuiling. Probeer daarom het de hoeveelheid afval door hergebruik en je verbruikpatroon in de gaten te houden.