Duurzaamheid is nog niet zo lang cool

SokkenHet is nog maar een paar jaar geleden dat mensen hun neus ophaalden, wanneer iemand het had over duurzaam. “Dat is voor de geitenwollen sokken!”

Duurzaam was niet hip, niet snel en al helemaal niet cool. Er zijn behoorlijk wat mensen die jaren hebben gepionierd met geweldige innovatieve concepten, maar het gewoon niet gered hebben, omdat ze er te vroeg mee waren. Jammer.

Gelukkig is er een enorme boost gekomen, onder andere door de film van Al Gore: Inconvenient Truth. Het leek wel alsof toen ineens bij iedereen de ogen open gingen! Misschien is het de juiste persoon geweest met de juiste boodschap op het juiste moment en met de juiste marketing. Heel veel mensen in de westerse wereld hebben de video gezien en het is ook geruime tijd (misschien zelfs nog steeds) verplichte kost voor studenten op HBO en universiteiten.

Duurzaamheid: behoud van de aarde

Naast dat we al voor onze generatie graag willen dat ‘het schoon is’, zijn we ook veel meer bezig met de generaties na ons. “Na ons de zondvloed” hoor je toch niet meer. En zelfs regeringen in arme landen en de BRIC-landen zijn veel actiever bezig met het tegengaan van vervuiling en verspilling van grondstoffen dan ooit tevoren.

En dat is een goede zaak! Zeker landen als China, waar bijna 1,5 miljard mensen leven, die een enorme groei in welvaart doormaken doen een grote aanslag op de aarde. Enerzijds de behoefte aan luxe goederen stijgt explosief, maar veel erger is de toenemende behoefte aan vlees en energie. Die twee hebben een majeure impact.

Dus maatregelen in het westen om bijvoorbeeld een of twee dagen in de week geen vlees te eten, structureel, is bijzonder belangrijk. En zo zouden ze de Chinezen ook al moeten voorlichten.

Consumptiemaatschappij

We leven in een heuse wegwerpwereld. De meeste producten die we kopen gebruiken we niet op. Gelukkig recyclen we steeds meer, maar nog steeds worden veel goede producten gewoon weggegooid. Kijk naar voorbeelden als mobiele telefoons. Zodra het nieuwe model er is, gaat het weer kriebelen! Er zijn al diverse bedrijven die alle belangrijke materialen weten terug te winnen uit deze telefoons.

RecycleAuto’s, wasmachines, noem maar op: hiervoor is een nieuwe industrie, die steeds meer een logische plaats in onze maatschappij heeft verworven, om te helpen de afvalberg niet ongelimiteerd te laten groeien en onnodig voorraden in de aarde aan te spreken.

Duurzaam denken

Op deze website kun je informatie en artikelen terugvinden die je op ideeën kunnen brengen, die je wellicht in je eigen omgeving kunt toepassen en die je helpen in je gedragsverandering. Het begint namelijk bij bewustwording en daarna het aanpassen van je gedrag. Hopelijk dragen we daar een beetje aan bij!