Doe Duurzaam!

Sommige mensen vinden duurzaam doen te veel gedoe. Een aantal initiatieven kosten inderdaad de nodige inspanningen, maar er zijn zat dingen die je eenvoudig kunt doen om je steentje bij te dragen op het gebied van duurzaamheid. Om je een idee te geven noemen we er een aantal.

De boodschappentas

Zet standaard een stevige boodschappentas in de achterbak van je auto. Woon je dichtbij de supermarkt? Bevestig dan een fietstas op je fiets. Stel dat je twee keer per week boodschappen doet, dan komt dat neer op meer dan honderd plastictassen per jaar als je bij ieder bezoek een plastic tas zou kopen. Een plastic boodschappentas kost gemakkelijk twintig eurocent. Per jaar praat je dan over een kostenpost van twintig euro. Hoewel de besparing in euro’s minimaal is, bespaar je enorm op de belasting van het milieu. Doe je het niet voor de euro’s, schaf die stevige boodschappentas dan in ieder geval aan voor het milieu!

Frituurvet

Er zijn vandaag de dag overal inleverpunten waar je je gebruikt frituurvet kunt inleveren. Je herkent een inleverpunt aan de gele container. Neem de moeite om je vet in te leveren, er wordt namelijk biobrandstof van gemaakt.

De nee – nee sticker

Iedereen kent ze, maar lang niet iedereen gebruikt de stickers die speciaal gemaakt zijn om op je brievenbus te plakken. Geen probleem als je reclamepost niet rechtstreeks bij het oud papier gaat. Maar indien je geen interesse in al dat soort poststukken hebt, plak dan een nee – nee sticker of een nee – ja sticker op je brievenbus. Dit scheelt werkelijk bergen oud papier pér huishouden!

Eet regelmatig een dagje geen vlees

Probeer iedere week tenminste een dag, maar het liefst meerdere dagen, het vlees te laten voor wat het is. Hierdoor wordt veel energie bespaart wat het milieu ten goede komt.

Duurzaam wonen

De volgende tip is niet zomaar toe te passen, maar ik wilde hem toch even noemen. Ik kwam op YouTube laatst dit filmpje tegen over duurzaam bouwen. Als we de mensen in het filmpje moeten geloven is dit de manier waarop we in de toekomst duurzaam gaan wonen:

 
Ga tegen de weggooicultuur in

Ondanks dat veel mensen bijna dagelijks eten weggooien veranderen ze weinig aan hun boodschap- en kookgewoonten. Indien je iedere dag eten overhoudt, probeer dan vast te stellen welke hoeveelheid rijst, aardappelen etc. voldoende is zonder dat er wat overblijft. Wil je niet dat er mensen met honger van tafel gaan? Maak dan expres wat extra’s. Blijft dat over, dan heb je een restje voor een andere dag. Spaar een paar restjes op en je hebt voor het hele gezin voldoende eten om een maaltijd op tafel te zetten.

Laat een lampje bij jezelf branden en kies voor ledlampen

Ledlampen hebben aanzienlijk meer branduren dan gloei- en spaarlampen. Overigens is het energieverbruik van led verlichting aanzienlijk lager. Kortom je vangt twee vliegen in een klap!

Kies voor een elektrische auto

Wil je een bijdrage leveren aan de reductie van de co2-uitstoot? Dan is het rijden van een elektrische auto een goede manier om dit te doen. Vaak zijn er voordelige regelingen voor dergelijke auto’s. Kortom, verdiep je eens in de mogelijkheden.

Zoals je kunt lezen, zijn er tal van manieren om duurzamer om te gaan met het milieu en je eigen portemonnee. Heb je zelf suggesties om duurzamer te leven? Mail ze dan naar ons!